Enjardinament d'escocells a Sant Antoni

Barcelona està reconeguda internacionalment com una de les ciutats més atractives del món. Al seu emplaçament extraordinari, la seva història i la seva gran riquesa cultural, s’afegeix un patrimoni urbanístic i arquitectònic que contribueix a donar-li una bellesa esbalaïdora, orgull de tots els barcelonins. Bona part d’aquesta excel·lència estètica és deguda també a l’enjardinament i l’arbrat de la ciutat, que juntament amb la fauna urbana i el paisatge que l’envolta, entre el mar i la muntanya, són el contrapunt natural al ciment i l’asfalt propis de tot gran metròpoli. Totes i tots en gaudim i totes i tots ens n’hauríem de coresponsabilitzar.

Un dels elements claus d’aquest maridatge entre l’urbs i la natura són els escocells, les petites parcel·les de terreny, generalment d’un metre quadrat, en què estan plantats els arbres que adornen els carrers –i que tant agraïm ara, a l’estiu, per l’ombra que fan. Aquestes finestres naturals, tanmateix, no sembla que estiguin prou valorades, i, de fet, els escocells es fan servir sovint de cendrers, de pipicans o d’aparcaments improvisats de bicicletes, entre altres funcions, que els embruten i deterioren.






Això no té per què ser així: amb voluntat i una mica d’esforç, podem dignificar els escocells i convertir-los en petits espais verds per a gaudi de tothom. Així es fa, si més no, en altres ciutats del nostre entorn, especialment, en països de l’Europa central i septentrional.
Fent cas a la màxima ecologista pensa globalment, actua localment, un grups de veïns proposem implementar al barri un projecte d’enjardinament d’escocells en què es comptaria amb la participació ciutadana, amb l’objectiu de tenir un barri més net, més bonic i més cívic.
Naturalment, per dur a terme una iniciativa d’aquestes característiquesés necessària la col·laboració de l’Àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, i és per això que els hem manifestat en diverses ocasions la nostra inquietud i els hem demanat la seva implicació en el projecte.




Fins ara, però, no hem rebut cap resposta per part de l’Administració i ens fa l’efecte que, si no ens mostrem més decidits i contundents, no ens faran gaire cas. Per part seva, l’Ajuntament ha posat en marxa el Pla de Flors, consistent, segons el web oficial, en l’enjardinament d’espais en col·laboració amb veïns i comerciants.



No cal dir que celebrem la iniciativa i estem disposats a sumar-nos-hi, però temem, d’altra banda, que es tracti d’una simple operació de maquillatge pensada en clau electoral en què la col·laboració proposada serà, a tot estirar, passiva –no fer-ho malbé– o senzillament nul·la. El projecte que volem impulsar des de Sant Antoni, en canvi, té com a element clau el compromís de la ciutadania i demana la participació de les autoritats competents per coordinar esforços més que no pas per dirigir-los.

Per a més informació adreçeu-vos l'associació de Veïns, Mistral 30.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies