El turisme també expulsa a l'escola del barri

En els darrers anys, i d'una manera molt palpable en els darrers mesos, s'està produint al barri un fenomen conegut com gentrificació. Es tracta d'un procés de transformació d'un territori que suposa una elitització d'aquest. Sant Antoni, un barri tradicionalment habitat per una classe popular, s'està transformant en un espai només apte per les classes més benestants. Això és fàcilment perceptible quan se'ns augmenta el preu del lloguer, quan grups d'inversió compren una finca i comencen a transformar els pisos que es buiden en apartaments turístics, o quan els nous comerços tenen uns preus que el veïnat no pot assumir.


Aquests tres exemples que produeix la gentrificació els trobem als carrers de Sant Antoni. Però d'ençà que va començar el nou curs escolar hem observat un altre que demostra la gravetat del fenomen. Es tracta de l'assetjament constant que pateix l'única escola pública que hi ha al barri, la Ferran Sunyer, per part del nou restaurant que s'ha instal·lat al passatge Pere Calders.

El carrer Parlament ha esdevingut centre neuràlgic de la moda hipster a Barcelona, constitueix un referent de l'oci gastronòmic, i a banda i banda del passatge s'hi ubiquen locals que s'omplen de gom a gom.



Fins ara, la convivència amb l'escola ha resultat del tot pacífica, però des del tercer trimestre del curs passat aquesta harmonia s'ha trencat. Les causes han estat unes obres que no han respectat en cap moment les hores d'entrada i sortida dels nens i nenes del Ferran Sunyer, que han fet cas omís de les peticions que tant famílies com escola han fet als responsables del local, i que han posat en risc la seguretat de les persones que transitaven pel passatge. La inauguració del bar restaurant no ha acabat amb
aquestes pràctiques abusives i molestes, sinó que han prosseguit a cuidar el negoci encara que d'aquesta manera suposi un perjudici per a la seguretat i la comoditat que una entrada a l'escola ha de garantir.
Les obres d’un restaurant no han respectat l’entrada i la sortida de l’escola

-->
Les famílies de l'escola no volem rendir-nos a la supèrbia d'un restaurant amb vocació de fama. A més som conscients que aquesta relació tan irrespectuosa que s'ha establert amb l'escola va més enllà d'aquest racó del passatge Calders, i s'erigeix com un símbol del procés d'expulsió que patim els veïns i les veïnes que sempre hem habitat el popular barri de Sant Antoni. Volem un procés de millora del barri per a què la classe popular que l'habita pugui viure en ell de manera digna, no volem una el·litització per a què el barri quedi reduït a turistes i a hipsters sibarites.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies