Flors artificials amb història

I jo no ho sabia. Es veu que ja fa més de quaranta anys que, un cop l’any, la meva mare ve expressament al nostre barri a fer una compra especial.

Per Tots Sants, fa el trajecte des del barri de Fort Pienc fins a Sant Antoni per comprar flors artificials. Aquest mes de novembre la vaig acompanyar, i quina sorpresa... Descobria una de les botigues centenàries i úniques que s’amaguen al nostre barri, Walkiflor Forné, al carrer Floridablanca entre Comte Borrell i Viladomat. I com es feia abans, compràvem fent petar la xerrada amb Teresa Forné, tercera generació que tira endavant l’establiment, i la seva mare Margarita Bardera Corominas, una àvia gairebé centenària que, quan pot, passa una estoneta a la botiga.




Va ser així com va néixer la idea de dedicar-hi un espai a la nostra revista.

Teresa Forné Bardera ens explica els orígens de la botiga: el meu avi i el meu tiet avi es van establir aquí ja fa més d’un segle per elaborar i vendre flors artificials. Abans al voltant només hi havia camps.





La botiga s’ha mantingut com abans, conserva l’aparador, el taulell, la caixa enregistradora, l’escut de l’avi i el seu encant.

I d’on ve el nom Walkiflor?
El meu avi José Forné era un aficionat a l`òpera i admirava especialment Richard Wagner, per això en un inici li va posar de nom Las Walkirias. Des de Madrid però un empresari va reclamar aquest nom i finalment el meu avi es va decidir per Walkiflor.

I sempre ha estat oberta la botiga?

I tant, inclús durant la guerra, quan se la van quedar els treballadors. Durant aquells anys, però, van seguir a la botiga fent les flors per no marxar i perdre el negoci

Com han canviat els materials?
Abans les flors es feien amb roba i filferro, artesania pura i dura. Ara comprem gènere al majorista. Molt producte prové de la Xina però busquem que sigui de qualitat.



El taller de la rebotiga és un espai on el temps sembla haver-se aturat. Teresa Forné prepara les corones, rams, gerros i jardineres per a decoració. També hi fa complements per a vestits de núvia, de nit, comunions i bateigs de manera artesanal, tenyint roba de seda o batista i fent el disseny a partir dels motllos de coure que han passat de generació en generació.

Quins encàrrecs originals recorda?

Recordo que estrenaven un perfum a Londres i en set dies vam haver de preparar unes flors enormes, de mida gegant. I per un anunci de publicitat una vegada vam haver de preparar unes fulles de parra grosses per tapar les parts impúdiques dels actors… Vam riure molt!



I darrerament hem rebut un encàrrec d’ una veïna que marxa a Colòmbia i s’emporta dues corones per a un casament, es veu que allà aquestes celebracions duren tres dies.

La Teresa té una clientela molt fidel, i és que cal tenir savoir faire per atendre les persones que entren a la botiga buscant unes flors que les acompanyin en els moments més importants de la seva vida, des de la pèrdua d’algú estimat fins a l’arribada d’un nadó. Esperem que aquest establiment mantingui el seu encant.

Per molts anys més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies